Újabb leletek Egyiptomban

Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium információja szerint 2500 éves leletekre bukkant Egyiptomban egy spanyol régészeti kutatócsoport a felső-egyiptomi Minja kormányzóság területén végzett ásatáson.

Egyiptomban számos új régészeti leletre bukkantak az ásatások során, fáraósírokat, szobrokat, koporsókat és múmiákat találtak. A legújabb leleteket a Barcelonai Egyetem régészei lelték meg, az általuk feltárt két síremlék a Kr. e. 664-525 közötti időszakból, az úgynevezett Szaiszi korszakból származik. Az egyik síremléket érintetlen állapotban találták meg, a másik síremléket feltehetően egykor felnyitották, ugyanis a mészkőkoporsóban két ismeretlen ember maradványait találták meg, a koporsó fedőlapján egy nő mintázat található. A halottaknak arany nyelve van, ez engedi következtetni a régészeket az egykori feltárásra.

A másik, eddig érintetlen sírban egy jó állapotú mészkő koporsó volt emberi arccal. Az ásatás igazgatója arról is tájékoztatta a minisztériumot, hogy a régészeti helyszínen két kanopusz edényeket tartalmazó koporsót is találtak.

ClubCentral