Munkaügyi változások, amelyek 2023-ban minden munkavállalót érinteni fognak

Az Európai Uniós jogharmonizáció miatt 2023-tól több ponton is módosul a Munka Törvénykönyve. A változtatások elsősorban a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtéséhez járulnak hozzá, illetve a munkafeltételek átláthatóságát biztosítják.

A legújabb módosítások a gyermeket nevelő szülők életébe hozza a legtöbb változást. Bevezetésre kerül a szülői szabadság, amely a gyermekek 2 éves koráig 44 extra kivehető szabadnapot biztosít a szülők számára. Emellett nagy kedvezmény, hogy az eddigi 5 napos apaszabadág 10-re emelkedik. Az idén életbe lépő további munkaügyi szabályok a próbaidő hosszát és a munkáltatók tájékoztatási kötelezettségét is érintik. A próbaidő eddigi törvényi maximuma 3 hónap volt. Ez mostantól az arányosság elvét figyelembe véve rövidülhet a kisebb időre szóló, határozott idejű szerződések esetén. 

A munkavállalók kiszámíthatóbb munkafeltételeinek megteremtése érdekében a munkaadók tájékoztatási kötelezettsége az eddig 15 napról 7 napra csökken, illetve az írásbeli tájékoztatók tartalma is bővülni fog.

ClubCentral