Mikor jár fizetés a szabadságra és mikor nem?

Minden alkalmazottként dolgozó munkavállaló meghatározott mennyiségű éves szabadsággal rendelkezik. A törvény által biztosított 20 nap alapszabadságon felül az életkor és az eltartott kiskorú gyermekek számától függően nő a napok száma. Az alap és pótszabadság idejére mindig jár fizetés. Emellett viszont létezik az úgynevezett fizetésnélküli szabadság is. Lássuk, mik a szabályai. 

A munka törvénykönyve a fizetés nélküli szabadságot is szabályozza. Alanyi jogon három esetben vagyunk rá jogosultak: önkéntes-tartalékos katonai szolgálatteljesítés, tartósan beteg hozzátartozó ápolása vagy gyermekgondozás során. A kezdő időpont előtt minimum 15 nappal, a befejező dátum előtt 30 nappal kell szólni. Az igénybevételhez mindig írásos tájékoztatás szükséges a munkáltató részére, aki nem köteles ezt elfogadni.

Ha a fent nevezett, alanyi jogon járó kategóriák miatt hiányzunk a munkából, az egészségbiztosításunk rendezve van. Ha egyéb okból kifolyólag mennénk fizetés nélküli szabadságra, akkor szünetel.

ClubCentral