Miért a motivációs levél az álláskeresés kiinduló pontja?

Sok álláskereső rémálma, hogy tulajdonképpen már majdnem minden munkaadó kér motivációs levelet a jelentkezésnél. Ha valaki azt gondolja, ez csupán egy felesleges idő és energiapazarló kör, téved. Egy adott pozícióra akár több százan is jelentkezhetnek. A HR-es kollégáknak közülük kell megtalálni a legalkalmasabb munkaerőt, és ha csupán a sablonok alapján megírható önéletrajzokra támaszkodhatnak, akkor ez nagyon nem egyszerű feladat.

A motivációs levél tehát pont az, amit a neve takar. Őszintén elmondhatjuk benne, mi ösztönzött bennünket a jelentkezésre és miért mi lennénk a legjobb választás a munkára. A megírásához nincsenek jól bevált trükkök vagy sablonok. A lényeg a kreativitás és hogy kiérezhető legyen a személyes stílusunk. Fontos alátámasztani a szakmai rátermettségünket is, amit persze színesíthetünk személyes információkkal.

A motivációs levél számunkra is hasznos, hiszen a jövő elvárásainak megfogalmazásakor saját magunk is jobban átláthatjuk, merre szeretnénk haladni az életben.

ClubCentral