Inaktív időszak a munkahelyen

Inaktív időszak a munkahelyen

Családokat is érint, illetve hosszabb utazást, tanulmányi szabadságot igénylő alkalmazottakat is a fizetés nélküli szabadság lehetősége. Mielőtt azonban valaki kérelmezi az ilyen távolmaradást a munkájából, fontos teljes alapossággal tisztázni, hogy mik is a fizetetlen szabadság szabályai.

Munkáltatói engedély nélkül is kérelmezhető az olyan esetekben, mint a gyermekgondozás ideje (GYED és GYES), az önkéntes tartalékos katonai szolgálat, vagy egy hozzátartozó ápolása. Ilyenkor csak a megfelelő kérelem leadása szükséges a munkáltató felé, és a fizetés nélküli időszak tervezett végét is meg kell jelölni. Jó hír, hogy a TB jogviszony ezidő alatt is fennáll a munkavállaló részére.

Ha egyéb okból veszünk ki fizetés nélküli szabadságot (utazás, tanulmányok, stb.) akkor azonban nem marad meg a biztosítotti jogviszony, valamint a szolgálati időbe sem tartozik bele (nyugdíj számítás, GYED). Ezt az igényt minimum 15 nappal előre kell jelezni a munkáltatónál, de ő nem köteles jóváhagyni azt. 

A COVID időszakban több munkáltató kezdeményezte a munkavállalói számára a fizetés nélküli szabadságot, amikor a tevékenységet szüneteltetni kellett a járványhelyzet miatt.

ClubCentral