Felmentő sereg: külföldiek alkalmazása hiányszakmákban

Sok helyen olvasni, hogy a krónikus munkaerőhiányt Magyarországon a külföldi munkások alkalmazásával lehet csak orvosolni. Azonban az ezzel járó plusz adminisztráció és jogi, adózási előírások megnehezítik az ő alkalmazásukat sok cégnél. Bizonytalansággal jár a munkaadók számára a nemzetközi szabályozások ismeretének hiánya, különösen a nem EU ill. nem EGT tagállamok munkavállalóival kapcsolatban, ahol eltérő a külföldi munkavállalók adózása.

Jó hír, hogy ez nem kell, hogy visszatartson senkit az ilyen újszerű megoldásoktól, mert léteznek a magyar munkaerőpiacon is olyan szakértő tanácsadó cégek, akik évek óta dolgoznak külföldi munkavállalókkal. Elterjedt a munkaerő-kölcsönzés is, amelynek során az engedélyeztetési és egyéb munkáltatói feladatokat a HR cég látja el, a megbízó csupán a munkát adja a dolgozók számára. 

Ez nagyban leegyszerűsíti a külföldiek alkalmazását, ráadásul még a munkakörökben elvárt képességek szerinti kiválasztást is biztosítják. Különösen hiányszakmákban jelent ez nagy megkönnyebbülést a cégeknek, mint a gépkezelői és operátor tevékenységek.

ClubCentral