Emberi vagy majmok keze munkája a híres brazil kőlelet?

A Brazília északkeleti részén található Pedra Furada régóta tanulmányozott ásatási terület. Eddig közel 800 régészeti lelőhelyet fedeztek fel erre. Előkerültek többek között tizenkétezer éves sziklafestmények, illetve ősi tüzekből származó széndarabok. A régészet azonban néha váratlan felfedezéseket is tesz. 

A nemrég itt feltárt ötvenezer éve kőszilánkok formája és kopása egészen biztosan eszközhasználatra utalnak. A legnagyobb kérdés ezután az lett, vajon ezeket a kőszerszámokat majmok készítették vagy emberek? 

A válasz megfejtéséhez Agustín Agnolín régész és Federico Agnolín paleontológus összehasonlította a Pedra Furada és Brazília egyéb területeiről származó kőeszközöket csuklyásmajmok által használt kődarabokkal. A kísérlet azt igazolta, hogy nem ősi emberek, hanem valószínűleg a Közép- és Dél-Amerikában őshonos, rendkívül fejlett intelligenciájú majmok használhatták a köveket. Ezt számos eddigi megfigyelés is alátámasztja, miszerint a csuklyásmajmok rendszeresen használnak köveket kókuszdió feltörésére.

ClubCentral