Az ajakherpesztől a nátháig számos esetben hívhatjuk segítségül a gyógynövényeket

Akinek valaha kezébe került könyv a gyógynövények hatásairól, rácsodálkozhat arra, hogy milyen sokféle tünet és betegség esetén hívhatjuk őket segítségül. A természet mindent megad nekünk, amire szükségünk van, de ehhez fontos, hogy pontosan ismerjük, hogy melyik gyógynövény mire jó

Fontos tudni, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaznak a gyógynövények, és azoknak milyen hatásai vannak a szervezetünkre. Fontos ismerni az ellenjavallatokat is, hiszen a gyógynövényeket sem fogyaszthatja mindenki, annak ellenére, hogy természetes hatóanyagokról van szó. Gyakori kizáró ok lehet például a várandósság vagy a szoptatás. Szoptatáskor ugyanis a hatóanyagok az anyatejbe is bekerülhetnek, ezért számos gyógynövény fogyasztása kerülendő, vagy csak korlátozottan alkalmazható. Kizáró ok lehet még az adott gyógynövénnyel szembeni túlérzékenység, allergia is.

A korlátozások ellenére mindenkinek érdemes megismernie a gyógynövények hatásait, amihez ma már számos szakkönyv áll a rendelkezésünkre. A gyógynövényekkel ugyanis kíméletesebben tudjuk enyhíteni a tüneteket, mint gyógyszerek fogyasztásával. Hátrányuk lehet azonban, hogy lassabban fejtik ki hatásukat, így türelemre van szükség.

ClubCentral