A településtervezés jövője

A településtervezés jövőbeli kihívásai egészen biztosan a fenntarthatóság kérdéskörével függ majd össze – állítják a városfejlesztés szakemberei. Nem is lehetne másképp, hiszen a fenntarthatóság az egyik legégetőbb kérdés lett a mai társadalomban, így a településfejlesztési döntésekre is hatással van.

A településtervezés azért felelősségteljes feladat, mert évekre meghatározza a település fejlődési irányát. Ez pedig kihathat az adott település élhetőségére, arra is, hogy az emberek hogy érzik magukat, szeretnek-e ott élni.

A fejlesztések munkahelyeket is teremthetnek, ezért gazdasági szerepük is jelentős. Nem utolsósorban pedig ne feledkezzünk meg a környezeti hatásokról. A fejlesztések ugyanis érinthetik a zöldfelületek arányát, a településfejlesztési koncepció azon részét, mennyire legyen zöld a lakókörnyezet. Mindhárom szempont kiemelt jelentőségű, és a modern településfejlesztés célja, hogy ezt a három szempontot, vagyis a társadalmi, gazdasági és környezeti szempontokat is figyelembe véve állítsa a települést fenntartható fejlődési pályára.

ClubCentral