A GYED legfontosabb szabályai

A gyermekeseknek járó állami támogatások köre rendkívül széles. A kismamák és a családok számos kedvezményt és juttatást igénybe tudnak venni, feltéve, ha megfelelnek az elvárási kritériumoknak. Lássuk, kinek és mikor jár a GYED?

A GYED vagy másnéven gyermekgondozási díj egy biztosítási vagy felsőoktatási jogviszonyhoz kötött juttatás. A csecsemőgondozási díj folyósítása után jár, a gyermek 2 vagy ikrek esetében 3 éves koráig. Az igénylés alap feltétele, hogy a szülő egy háztartásban nevelje a gyermeket, illetve a szülést megelőző két éven belül minimum 365 napig biztosított volt. Nem jogosultak azonban a GYED igénybevételére azok, akik egyéb rendszeres pénzellátásban részesülnek (például táppénz, örökbefogadói díj, csecsemőgondozási díj).

A támogatás mértéke mindenkinél más. A pontos összeg megállapításnál a Magyar Államkincstár az igénylő korábbi jövedelmét veszi alapul. Általános szabály azonban, hogy a GYED maximális összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 70%-át, vagyis idén a 324.800 Ft-ot.

ClubCentral