A dió megannyi felhasználási módja

Léteznek szezonális ételek, melyeket egy-egy konkrét időszakhoz kapcsolunk. Pont ilyen a dió is, ami ősszel érik be és a karácsonyi sütemények egyik legkedveltebb hozzávalója. Az íze mellett érdemes megemlíteni, milyen csodálatos hatással bír az emberi szervezetre, illetve azt is, hogy a dióbélen kívül a levele és a termés külső burka is felhasználható.

A dió jótékony hatása már régóta ismert a hagyományos népi gyógyászatban. Levele forrázatát külsőleg gyulladások borogatására, kiütések gyógyítására használták. Alkoholos tinktúrája, mely csípések, sebek, kelések kezelésére használható, otthon is könnyen elkészíthető. Belsőleg tea formájában is fogyasztható. A leveléből készült forrázat gyomor-és bélhurut bántalmakra jó. Étvágyjavító hatással is bír.

Természetesen, mint minden diófélénél, az allergiára külön figyelmet kell fordítani. Emellett érdemes autóutaktól távol eső, nem szennyezett levegőjű területről begyűjteni a diófa részeit.

ClubCentral